ΟΣΥΠΕ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΘΗΝΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Μέλος ΑΔΕΔΥ

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr

 

                                                                        Αθήνα 19 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

            Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψήφισε την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, προκειμένου να κάμψει την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση».

          Με θρασύτητα, καθιέρωσε ως τιμωρία, τον αποκλεισμό των απεργών από τις διαδικασίες κρίσεων, παρεμποδίζοντας τη συνδικαλιστική μας δράση και δημιουργώντας ένα απεργοσπαστικό μηχανισμό για την κατάλυση του δικαιώματος της απεργίας.

          Η αυταρχική προσπάθεια της κ. Γεροβασίλη να καταλύσει συλλογικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, βρήκε ωστόσο σθεναρή αντίσταση στην αποφασιστική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας δημοσίων υπαλλήλων, να κλιμακώσουν την απεργία-αποχή από  κάθε  διαδικασία  ή  ενέργεια  που  συνδέεται  με  τη  διαδικασία αξιολογήσεως  του  Ν.  4369/2016.

          Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στις κρίσεις. Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σε συνεδρίασή του στις 3 Φεβρουαρίου 2018 είχε αποφασίσει ότι  «α. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι υπέρ της αξιολόγησης – αποτίμησης του έργου των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Θα λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση δεν θα οδηγεί στην απόλυση του υπαλλήλου, αλλά θα οδηγεί στη βελτίωση των ικανοτήτων του, μέσω της διαδικασίας επιμόρφωσης.  Στόχος της αξιολόγησης, την οποία εμείς προτείνουμε, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, μέσω της βελτίωσης των δομών, αλλά και των ίδιων των Δημοσίων Υπαλλήλων. β. Συνεχίζουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ, στον νέο κύκλο αξιολόγησης, αφού παραμένουν οι προϋποθέσεις ως έχουν. Δυναμώνουμε τη δράση μας με επιπλέον μέτρα για την επιτυχία του ΑΓΩΝΑ μας».                                     

          Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πέτυχε την πρώτη μας νίκη απέναντι στην απεργοκτόνα τροπολογία Γεροβασίλη. Στα Γιάννενα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων έγινε δεκτή προσφυγή συναδέλφου, τον οποίο στήριξε νομικά η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ο οποίος είχε αποκλεισθεί πριν λίγες ημέρες από τις κρίσεις προϊσταμένων του ΤΕΙ Ηπείρου, εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία – αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

        Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ των οποίων είναι και η αξιολόγηση, έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μικτή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 και ώρα 13.00΄.                                                                                                  

   Η αντιπροσωπεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που συμμετείχε στη συνάντηση, έθεσε, από την πλευρά της, τα παρακάτω θέματα:

  1. Προϋπόθεση συμμετοχής σε οποιαδήποτε συζήτηση στην ομάδα εργασίας αποτελεί η αναστολή της διαδικασίας αξιολόγησης του 2018, που ήδη έχει ξεκινήσει σε ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, για όσο διαρκεί ο διάλογος. 2. Ζητήθηκε η κατάργηση της τροπολογίας του άρθρου 36 του Ν.4489/17 -με την οποία τιμωρείται όποιος συμμετέχει σε νόμιμη απεργιακή κινητοποίηση- και παραδόθηκε το υπόμνημα, υπ’ αριθμ. πρωτ. 365/18-09-2017, της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. το οποίο περιλαμβάνει τα 14 σημεία – θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την αξιολόγηση.

            Από την πλευρά της η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε τις εξής απαντήσεις:

  1. Πρότεινε ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαλόγου την 5η Απριλίου 2018 και δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα αναστέλλει ως τότε τις διαδικασίες αξιολόγησης.
  2. Για την κατάργηση της τροπολογίας και το υπόμνημα που κατέθεσε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με τα δεκατέσσερα σημεία, δήλωσε πως θα το μελετήσει και θα δώσει αναλυτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις, μέσα στις επόμενες μέρες, τόσο για την τροπολογία, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνει.                              Την 14 Μαρτίου 2018 αναρτήθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ : 78Ξ2465ΧΘΨ–ΓΓ6) η εγκύκλιος (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.2/27/οικ.10178/14  Μαρτίου 2018) με την οποία το Υπουργείο  ενημερώνει ότι θα προβεί σε αναγκαίες τεχνικές αναπροσαρμογές της διαδικασίας αξιολόγησης και ότι προς αποφυγή περιττών γραφειοκρατικών βαρών αναστέλλεται προσωρινά η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού μέχρι την έκδοση νεότερης διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.  Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ» κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών και αφού διατυπώθηκαν οι θέσεις Ομοσπονδιών και Παρατάξεων, αποφασίστηκε να καθοριστεί το πλαίσιο δράσης και ενεργειών της προσεχούς περιόδου, από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.               Συνεχίσουμε την απεργία-αποχή από  κάθε  διαδικασία  ή  ενέργεια  σχετική  με  τη  διαδικασία αξιολογήσεως  του  ν.  4369/2016, που συνδέεται  ευθέως  µε  την  μισθολογική, βαθμολογική  και  υπηρεσιακή  εξέλιξη  των  υπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία μας, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων του Υπουργείου μας, θα είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ενημερώνοντάς σας σχετικά για όλες τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στα ζητήματα της αξιολόγησης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ