ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ_ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08.03.2021

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο.Σ.ΥΠ.Ε.
Μέλος ΑΔΕΔΥ
Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,
Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr
                                                                        Αθήνα 03 Μαρτίου 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, στα επιτεύγματά τους  και στη σημαντική τους συμβολή στην κοινωνία εν γένει, ανεξαρτήτως εθνικών, γλωσσικών, πολιτισμικών, οικονομικών, πολιτικών και λοιπών διαφορών.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων δεν είναι ανέφικτα ιδανικά. Απεναντίας, είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, της κοινωνίας, της οικογένειας καθώς  και κάθε ανθρώπου να διασφαλίσουν την προστασία και την προαγωγή τους.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης της θέσης των γυναικών, αποτελεί πραγματική πρόκληση της εποχής μας και βασική συνιστώσα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και οικοδόμησης ειρηνικών κοινωνιών.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν σήμερα. Απαιτούνται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές αλλαγές, για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις, οι δυσμενείς και άνισες μεταχειρίσεις εις βάρος των γυναικών, να επιτευχθεί πλήρη ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, να σταματήσουν οι πολλαπλές μορφές βίας που βασίζονται στο φύλο και να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην πολιτική, στην απασχόληση, στις διευθυντικές θέσεις και σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα με την χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους μας επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βράζει από την αποκάλυψη της έκτασης των φαινομένων της έμφυλης βίας λέγοντας «ως εδώ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να διατυπώνει δημόσιο λόγο με κοινωνικό αντίκτυπο αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Πρόκειται για μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.

Αντίστοιχες προθέσεις δηλώνει η απόπειρα μεταρρύθμισης, επί το χείρον, του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα, όπου οι ρυθμίσεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, στις περιπτώσεις διαζυγίου δηλώνουν ακριβώς την προσπάθεια αφαίρεσης βασικών κατακτήσεων υπέρ των γυναικών που είχε επιτύχει το κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά για να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αίτημα έρχεται αυτονόητο σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία για την αποκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ως θεσμού αφιερωμένου αποκλειστικά στην ισότητα των φύλων, όπως και η ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας.

Καλούμε τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους μας να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και δράση.

Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ