ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΓΚΑ, ΤΔΕ_ΕΞΑΙΡΕΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ                   Αθήνα, 16.12.2015

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Σταδίου 29, Τ.Κ. 10110

Τηλ.:210 3368146

Φαξ:210 3368147

Email: moc.liamg@akgglys

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο νομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε το Σάββατο 12/12/2015 με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» , συμπεριελήφθη διάταξη για τα συλλογικά όργανα, η οποία ουσιαστικά καταργούσε τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, αφού τις μετέφερε εντός του ωραρίου εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αυτονόητος κοινωνικός ρόλος της λειτουργίας των Επιτροπών αυτών συνίσταται αφενός στην καλύτερη εξυπηρέτηση ενιστάμενων ασφαλισμένων και εργοδοτών σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση, αφετέρου στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από έναν τεράστιο όγκο ασφαλιστικών υποθέσεων.

Η λειτουργία των Επιτροπών αυτών εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών θα δυσχέραινε ιδιαίτερα πρωτίστως την προσέλευση των πολιτών, δεδομένου ότι κατά τις ώρες αυτές θα καθίστατο δύσκολη η απουσία από την εργασία τους. Παράλληλα, τα μέλη των Επιτροπών θα υποχρεώνονταν να απουσιάζουν επί πολλές ώρες από τους χώρους εργασίας τους, με αποτέλεσμα, για μεν τους δημοσίους υπαλλήλους- μέλη τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών τους, για δε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες (εκπρόσωποι από ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, κτλ) την αδυναμία προσέλευσης και συμμετοχής τους κατά τις ώρες αυτές.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι οι Τ.Δ.Ε. λειτουργούν σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ και γίνεται αντιληπτό ότι οι αποστάσεις είναι συχνά μεγάλες με αυξημένα έξοδα μετακίνησης.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μαζί με το Δ.Σ. της Ο.Σ.ΥΠ.Ε., και το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπ. Εργασίας, αντιδρώντας άμεσα, συνέταξαν τροπολογία για την απάλειψη της συγκεκριμένης διάταξης, την οποία συνυπέγραψε και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

    Στη συνέχεια επιδιώξαμε συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η επιθετική συμπεριφορά του αρμόδιου Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διότι -δήθεν- ήμασταν ιδιαιτέρως διεκδικητικοί και επίμονοι στην ανάγκη δικής του παρέμβασης για την αποσόβηση της απώλειας των Τ.Δ.Ε. Η δε αντιμετώπιση του θέματος κατόπιν από τον Υπουργό Εργασίας αποτιμάται ως χλιαρή.                

   Συγχρόνως, ενημερώθηκαν στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, καθώς και οι αρμόδιοι εισηγητές του επικείμενου νομοσχεδίου.

   Τελικώς, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία και  κατέθεσε τη συνταχθείσα από εμάς τροπολογία την όποια υποστήριξαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλά στελέχη του Σύριζα, τόσο κατά της συζητήσεις του εν λόγω νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και στην Ολομέλεια.   

   Εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες πίεσης, τελικώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης και το επιτελείο του, αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και υιοθέτησαν τη λογική των επιχειρημάτων μας, επαναφέροντας τις Τ.Δ.Ε. στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Κοινωνική Ασφάλιση.           

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

                                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                                                                 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                 ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

.