ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ & ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

 Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

 Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων 

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι

Στις 5.6.2012 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας µε τα Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπ. Εργασίας και του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, µε θέμα τη σύσταση, λειτουργία και πορεία των εργασιών της επιτροπής αξιολόγησης δομών των οργανικών μονάδων του Υπουργείου µας.

Σύμφωνα με τη ΚΥΑ 399/30.4.2012 των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συγκροτήθηκε επιτροπή µε αντικείμενο την αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των εποπτευομένων φορέων του καθώς και των αναφερομένων σε αυτό Ανεξαρτήτων Αρχών.

Δημιουργούνται στους υπαλλήλους του Υπουργείου µας εύλογα ερωτήματα, για την ανάγκη και βεβιασμένησυγκρότηση αυτής της επιτροπής (η οποία συστήθηκε μια εβδομάδα πριν τις Εθνικές Εκλογές στις 30.4.2012), ερχόμενη να συνεχίσει το έργο της προηγουμένης επιτροπής που είχε συσταθεί µε την απόφαση 20289/ΔΙ.6700/4.11.2011, µε το ίδιο αντικείμενο και η οποία πρότεινε τη μείωση περίπου 30% των υφισταμένων οργανικών μονάδων του Υπουργείου µας, ποσοστό το οποίο αφ’ ενός μεν ΔΕΝ βρίσκει σύμφωνο το Συνδικαλιστικό κίνημα αφ’ ετέρου δε ήταν ποσοστό – επιταγή του μνημονίου, το οποίο καταψηφίσθηκε στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές.Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση των οργανικών µας δομών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, όμως η αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια των επιλογών.

 

Θεωρούμε όμως αναγκαίο να επισημάνουμε τους παρακάτω κινδύνους:

 

1.    Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία µας και διαφωνούμε με την ένταξη της αξιολόγησης στις μνημονιακές δεσμεύσεις που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το δραστικό περιορισμό των εργαζομένων στο Δημόσιο µε την «αποχώρηση» 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

 

2.     Την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Υπηρεσιακής Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία αξιολόγησης.

  

3.     Τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με τα γνωστά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στη Δημόσια Διοίκηση και στη κοινωνία γενικότερα.

 

4.     Τη συνεχή μείωση του προσωπικού του Υπουργείου µας, µε αποτέλεσμα την υποστελέχωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, µε σοβαρές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών που με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η δυσφορία τους προς την Δημόσια Διοίκηση.

Με πλήρη επίγνωση της κρίσιμης οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρας µας, διεκδικούμε τα ακόλουθα:

 

1.      Θεωρούμε αυτονόητη και θα την επιδιώξουμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων σε τέτοιου είδους επιτροπές, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν το μέλλον και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

 

2.      Θεωρούμε αυτονόητη, αναγκαία και επιβεβλημένη την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που προέρχονται από το εκάστοτε αξιολογούμενο Υπουργείο λόγω της πραγματικής γνώσης του ρόλου, αναγκών και χρησιμότητας κάθε αξιολογούμενης Υπηρεσίας. Τη γνώση αυτή, εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να την έχουν υπάλληλοι άλλων Υπουργείων που δυστυχώς στις αναφερόμενες επιτροπές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία.

 

3.     Θεωρούμε αυτονόητη, αναγκαία και επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της επιτροπής αξιολόγησης καθώς και τη διαβούλευση των τελικών πορισμάτων της επιτροπής με εκπροσώπους των εργαζομένων πριν την οριστική τους κατάθεση.


Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε οριζόντια και ισοπεδωτική συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών
και ότι θα αγωνιστούμε για την πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και του ανθρώπινου δυναμικού, υπέρ του συμφέροντος των πολιτών.



.