ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο.Σ.ΥΠ.Ε.
Μέλος ΑΔΕΔΥ
Δραγατσανίου 8, Τ.Κ. 10110, τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,
Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr
Αθήνα, 26 Ιουλίου 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
H Κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε την 24.07.2021 στην κατάθεση του σχεδίου νόμου ΄΄Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις΄΄.
Έπειτα από την πρόσφατη επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η Κυβέρνηση επιτίθεται και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που με δική της ευθύνη οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν εκτιναχθεί και -δήθεν- για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκχωρεί την απονομή τους …σε λογιστές και δικηγόρους, σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που τα ελλείμματα συνεχώς μεγαλώνουν ενώ την ίδια ώρα το ύψος των συντάξεων χάρη στη νομοθεσία Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς μειώνονται για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων.
Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που ευνοεί τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης και διαχείρισης κεφαλαίων, που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες και εξαπατά τους νέους εργαζόμενους, αφού οι συντάξεις τους θα είναι δραματικά χαμηλότερες από αυτές που χορηγεί το διανεμητικό σύστημα.
Με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής δημόσιας ασφάλισης, η Κυβέρνηση επιλέγει να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να αναδιανείμει τον πλούτο υπέρ των λίγων, να υπονομεύσει το μέλλον των νέων, να μετατρέψει τον ασφαλισμένο σε τζογαδόρο και τη σύνταξη σε ρουλέτα.
Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης επιχειρεί -με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες, μνημονιακές παρεμβάσεις- την περαιτέρω απόσυρση του Κράτους από τον τομέα της κοινωνικής προστασίας και την μετακύλιση του βάρους και της ευθύνης σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Ακριβώς, αυτή η μετάθεση της ευθύνης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων στο ίδιο το άτομο μέσω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης αφενός υπονομεύει την διαγενεακή και ενδογενεακή αλληλεγγύη, αφετέρου επιφέρει ισχυρότατο κοινωνικό ρήγμα: τόσο μεταξύ των γενεών -συνταξιούχων και εργαζομένων-, όσο και στους κόλπους των ίδιων των εργαζομένων (αφού ο καθένας θα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του…).
Η Κυβέρνηση της χώρας με την υψηλότερη νεανική ανεργία στην ΕΕ, η κυβέρνηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ατομικών συμβάσεων εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, η Κυβέρνηση που διαλύει το Σ.ΕΠ.Ε., που επιτίθεται στο συνδικαλισμό, τη δημόσια παιδεία και ετοιμάζεται να διαλύσει και το ΕΣΥ, η κυβέρνηση που αποδεικνύεται σε μαέστρο του κοινωνικού αυτοματισμού, παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για τους νέους: υπόσχεται αυξημένες συντάξεις, ενώ το σχέδιο νόμου της στην πλήρη εφαρμογή του θα επιφέρει μειώσεις των επικουρικών συντάξεων όσων υπαχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα κατά 25-35%.
Ας το γνωρίζουν οι νέοι: το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων: Ο ασφαλισμένος ξέρει το τι πληρώνει, όχι όμως το τι θα λάβει και αν θα το λάβει.
Οι κυβερνητικοί πειραματισμοί είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ), καθόσον θα μειώνονται σταδιακά οι ασφαλισμένοι και τα έσοδά του, αφού οι εισφορές των νέων θα τροφοδοτούν μόνο το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.). Έτσι, το ΕΤΕΑΕΠ, που σημειωτέον το 2021 θα κλείσει με έλλειμμα περίπου 450 εκ. ευρώ στα οποία πρέπει να προστεθούν 650 εκ. ευρώ που οφείλει για τις 127.065 εκκρεμείς αιτήσεις (το 2019 ήταν 87.000), σταδιακά θα μείνει χωρίς ασφαλισμένους και πόρους, μόνο με συνταξιούχους και έξοδα!! Το ΕΤΕΑΕΠ θα στερηθεί ετήσιους κατά μέσον όρο πόρους από ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022 – 2070 και συνολικά περίπου 75 -80 δις. Η λεηλασία των αποθεματικών του Ταμείου και του ΑΚΑΓΕ είναι βέβαιες. Όπως και η μείωση των συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ, αφού το κράτος θα αδυνατεί να καλύπτει τα τεράστια ελλείμματα. Κι άλλες μειώσεις μετά από αυτές του νόμου Κατρούγκαλου.
Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, από τη Χιλή του Πινοσέτ μέχρι το Καζακστάν, τη Βόρεια Μακεδονία και … τη Γκάνα απέτυχαν!!! Οδήγησαν στη σημαντική μείωση των συντάξεων και τη διεύρυνση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος μεταξύ των δύο φύλων. Στη συνέχεια, βέβαια, οι χώρες αυτές επέστρεψαν στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο επιφορτίσθηκε με σημαντικές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπως προτείνεται από την Κυβέρνηση, δεν εφαρμόζει ούτε η Σουηδία, ούτε βέβαια οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε., η Γερμανία και η Γαλλία. Ούτε καν η νεοφιλελεύθερη Θάτσερ δεν το υιοθέτησε: ενίσχυσε το θεσμό των επαγγελματικών ταμείων αλλά δεν θεσμοθέτησε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Και σε αυτό… πρωτεργάτες οι «άριστοι»…
Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μετατρέπει τον ασφαλισμένο σε «τζογαδόρο», το ύψος της σύνταξής του αποβαίνει χαμηλότερο από εκείνο του διανεμητικού συστήματος και είναι απολύτως αβέβαιο, αφού εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες: τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, τις αποδόσεις των κεφαλαιαγορών, την τύχη, αφού ένα τυχαίο γεγονός (όπως η πανδημία) μπορεί να κατακρημνίσει τις κεφαλαιαγορές ή να καταρρεύσει τις επενδυτικές εταιρείες.
Με το νέο σύστημα χάνει ο κόσμος της εργασίας, χάνουν οι συνταξιούχοι, χάνει η νέα γενιά, χάνει η κοινωνία, χάνει το συνδικαλιστικό κίνημα, χάνει η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Χάνει η ελληνική οικονομία, η κοινωνική ασφάλιση και το κοινωνικό κράτος, αφού το κόστος μετάβασης συμβάλλει στην αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς και στην υπονόμευση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται για την επιβολή ενός νέου κύκλου λιτότητας και περικοπών των μισθών, των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών δαπανών.
Οι μόνοι κερδισμένοι, σίγουρα, με αύξηση των κερδών τους, θα είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι μεγαλομέτοχοί τους, οι τραπεζίτες, οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που θα τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων και … οι …άριστοι που θα διοριστούν στο ΤΕΚΑ.
Ο κόσμος της εργασίας, η κοινωνία, το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε άλλες προτεραιότητες από τις κυβερνητικές επιλογές:
– εμείς διεκδικούμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης με πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους), η Κυβέρνηση αποσύρει το Κράτος από την επικουρική ασφάλιση και αδιαφορεί για την ενίσχυσή του κράτους πρόνοιας με ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. ΕΣΥ, Πρόνοια, ΕΦΚΑ), παραχωρώντας παράλληλα κρίσιμες κρατικές λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. λογιστές και δικηγόροι στην έκδοση των συντάξεων, αναγνώριση – ισοτιμία πτυχίων Κολλεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων κ.λπ),
– εμείς επιδιώκουμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στο νέο τοπίο που δημιουργούν οι νέες μορφές απασχόλησης και οι νέες τεχνολογίες της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επένδυση στο κοινωνικό κράτος ως βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη.
Εμείς είμαστε με τους πολλούς και τους αδύναμους, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους λίγους και ισχυρούς.
Ο καθείς και οι επιλογές του…
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. | ||
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ | |
ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ |