ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΘΗΝΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΠΑΣΚ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                          Αθήνα 19 Ιουνίου 2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Επτά (7) χρόνια βάναυσων μνημονίων, με σκληρά μέτρα και αδιάκοπη διεύρυνση της βαρβαρότητας του νεοφιλελευθερισμού, όπου αποδομήθηκε η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός και ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει φως στο τούνελ, αλλά ούτε και σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

Η συρρίκνωση των βασικών δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, η διάλυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η αποσάθρωση των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η δυσβάσταχτη φοροεπιδρομή και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα αποτελούν ύψιστη πολιτική προτεραιότητα  των κυβερνώντων.

Οι πόροι για τη λειτουργία του Δημοσίου έχουν συνειδητά σήμερα συμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε σχεδόν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Τα νοσοκομεία μας υπολειτουργούν χωρίς υλικούς και ανθρώπινους πόρους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν καταρρεύσει και παρ’ όλα αυτά, τα πολιτικά αφηγήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα.

Στο χώρο του Υπουργείου μας, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τη διάλυση των Υπηρεσιών μας από τα εμπόδια στις διαθέσιμες πιστώσεις, όπου σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των προμηθειών δεν μπορούμε να προβούμε στην ανάληψη ποσών για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών (γραφική ύλη, καθαριότητα, βενζίνη για τα αυτοκίνητα του Σ.ΕΠ.Ε. κ.α.).  Και από την άλλη σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, με φιλότιμο, αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, δίχως καν η Πολιτική μας Ηγεσία να νοιάζεται να μας διαθέσει έστω τους ελάχιστους πόρους  για την αποτελεσματικότητα του έργου μας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνεται κάθε μέρα ως η χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Δεν άργησε να αποκαλυφθεί  με την πολιτική της η απάτη της ηθικής μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης,  ο κυνισμός, ο αυταρχισμός και τα κίνητρά της. Κοινωνικά ανάλγητη, ήρθε να κάνει την πιο βρώμικη δουλειά με σκληρά μέτρα εναντίον των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, χωρίς σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση νομής της εξουσίας, ζημιώνοντας και βλάπτοντας το μέλλον του έθνους.

Απόλυτα υποταγμένη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών (οι οποίοι μας κοροϊδεύουν από Eurogroup σε Eurogroup και η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί την επαινούν και την θαυμάζουν για τα σκληρά μέτρα που ψηφίζει) ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη και αντικοινωνική πολιτική με τους προκατόχους της και στην πράξη αντιμετωπίζει τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με τρόπο εχθρικό, οδηγώντας έτσι την Κοινωνία -στο σύνολό της- σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Αδιαφορώντας πλήρως για τις άγριες επιπτώσεις στο σώμα μιας κοινωνίας, ήδη «αποστεωμένης», έπειτα από επτά χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει έως τέλους την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της.

  Νομοθετεί με την άδεια των δανειστών, φέρνει διαρκώς νέα αντιλαϊκά μέτρα και δεν παίρνει τίποτα για το χρέος.  Το μόνο που πέτυχε είναι να βυθίσει τον ελληνικό λαό στην ανέχεια και σε σκληρή λιτότητα για 40 και πλέον χρόνια, να δεσμεύσει τη χώρα με διαρκή βάρη έως το 2060 και να προβάλει ως μεγάλη επιτυχία της 8μηνης διαπραγμάτευσης την στήριξη των δανειστών για έξοδο στις αγορές με τοκογλυφικά επιτόπια!!!

Πριν από λίγες ημέρες ψήφισε το 4ο μνημόνιο, λεηλατώντας για μια ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις με τη μείωση του αφορολόγητου και καταργώντας την  προσωπική διαφορά στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Επιταχύνει και απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις, ως απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα,  καθόσον δεν υφίσταται προέγκριση της Διοίκησης αλλά μόνο γνώμη του ΑΣΕ σχετικά με την τήρηση των τυπικών προϋποθέσεων της ενημέρωσης και διαβούλευσης, παραπέμπει τις συλλογικές συμβάσεις στις καλένδες, απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην οικογενειακή ζωή και συνοχή.

Ευτελίζοντας για μια ακόμη φορά το θεσμό του Κοινοβουλίου και καταλύοντας το Σύνταγμα, σαν τον κλέφτη, μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την ψήφιση του 4ου μνημονίου, έφερε επειγόντως την Παρασκευή 9/6/2017 στη Βουλή και ψήφισε μια σειρά νέων σκληρών μέτρων  σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, με τροπολογία σε μια σύμβαση για τα ψάρια.

Είναι αυτή που επιχειρεί να εμπεδώσει σήμερα έντονα τα στοιχεία της εξάρτησης, κομματικοποίησης και πελατειακών σχέσεων στη λειτουργία του Κράτους και των Υπηρεσιών, προωθώντας  την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων της κομματικής νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ,  εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών και της κοινωνίας. Καταφεύγει στον έλεγχο των μηχανισμών του κράτους, στην κομματική χειραγώγηση της δημόσιας διοίκησης για την οικοδόμηση εκλογικών – πελατειακών μηχανισμών.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τα πρόσφατα φαινόμενα ευνοιοκρατίας, την εμπλοκή του κόμματος και τις πελατειακές σχέσεις στο χώρο του Υπουργείου μας. Δυστυχώς και προς απογοήτευση της πλειονότητας των συναδέλφων μας, αυτή η κατάσταση εντείνεται σήμερα με ευθύνη της πολιτικής μας ηγεσίας. Ακόμη και εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για συμμετοχή συναδέλφων με υψηλή κατάρτιση, εξειδίκευση και χρόνια εμπειρία  σε επιτροπές και συλλογικά όργανα δεν γίνονται αποδεκτές και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., απαξιώνοντας τα συλλογικά όργανα και τους Επιθεωρητές Εργασίας, προωθούν ρουσφετολογικές επιλογές  με γνώμονα το κομματικό και μόνον συμφέρον, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η δημοκρατία σήμερα στο χώρο του Υπουργείου μας και τα αξιολογικά κριτήρια της Πολιτικής μας Ηγεσίας.  

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Αυτή με λίγα λόγια είναι η σημερινή κατάσταση.

Επιλέγουν να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό σε αιώνια φτώχεια και εξαθλίωση για να ικανοποιήσουν τους δανειστές και να εφαρμόζουν προνοιακή πολιτική μέσα από τα συσσίτια. Ψηφίζουν διαρκώς νέα σκληρά μέτρα σε βάρος ενός λαού που του στέρησαν τα πάντα, ακόμη και την ελπίδα, ο οποίος από την αρχή της κρίσης και την επιβολή των μνημονίων δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να φτωχοποιείται  και να ξεζουμίζεται οικονομικά, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών του.

Ωστόσο ο δικός μας αγώνας δεν σταματά εδώ.

Συνεχίζουμε μαζικά και δυναμικά την απεργία-αποχή από κάθε  διαδικασία  ή  ενέργεια  που  συνδέεται  με  τη  διαδικασία αξιολογήσεως  του  ν.  4369/2016, η οποία είναι απόλυτα πετυχημένη σε όλο το Δημόσιο και στο χώρο του Υπουργείου μας, αφού σχεδόν πουθενά δεν συμπληρώνονται φύλλα αξιολόγησης.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, για ένα Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο και τις ανάγκες του για αξιοπρεπή διαβίωση.

Τέλος, σας καλούμε σε μαζικό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών.

 

Γραμματεία ΠΑΣΚ

Υπαλλήλων Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης