ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚ, ΑΘΗΝΑ 16.9.2016

ΠΑΣΚ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                  Αθήνα 16 Σεπτεμβρίου  2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Ενώ η 2η αξιολόγηση του προγράμματος και το νέο κύμα αντεργατικών μέτρων βρίσκονται μπροστά μας, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί να εμπεδώσει έντονα – σε αντίθεση με όσα ευαγγελίζονταν – τα στοιχεία της εξάρτησης, κομματικοποίησης και πελατειακών σχέσεων στη λειτουργία του Κράτους και των Υπηρεσιών του, προωθώντας την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων της κομματικής νομενκλατούρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Ο ατομικισμός, ο νεποτισμός και η εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων και κομματικών σκοπιμοτήτων αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σημερινής  αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η περιβόητη αναδιοργάνωση του Υπουργείου μας ξεκινά μέσω της σύστασης δύο νέων Επιτελικών Δομών (επιπλέον της υπάρχουσας που υπάγεται στο Γ. Γραμματέα), ώστε ο κάθε Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός να έχει τη «χαρά» μιας επιτελικής δομής και της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Απορίας άξιον είναι επίσης ο επιχειρούμενος σχεδιασμός θεσμοθέτησης δύο νέων Ειδικών Γραμματειών (μια για τους Ρομά και μια για την Κοινωνική Οικονομία), τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες αρμόδιες για τα αντικείμενα αυτά. Βέβαια θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι στα 1.100 άτομα προσωπικό «απαιτούνται» έντεκα (11) πολιτικά πρόσωπα ως προϊστάμενοι και καμιά εκατοσταριά άτομα για τη στελέχωση των πολιτικών τους γραφείων. Πώς διαφορετικά να το ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι αρμοδιότητες οι οποίες δικαιολογούν την ύπαρξη ενός και μόνο τμήματος να μετατρέπονται σε Ειδική Γραμματεία;

Πλέον των ανωτέρω, δεδομένης και της σημερινής κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί και η φετινή πολυπληθής παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος του περιπτέρου και των γραφείων της εκτοξεύτηκε τρεις φορές πάνω από το περσινό και προπέρσινο κόστος.

Κατά τ’ άλλα Συνάδελφοι δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Κατά τ’ άλλα Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών μας, δεν υπάρχουν χρήματα για την αύξηση των εξόδων κίνησης και των υπερωριών για τους Επιθεωρητές Εργασίας.

Όπως το περίφημο «παράλληλο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια φενάκη, ένα ιδεολόγημα και μια αυταπάτη, έτσι πήγαν περίπατο και οι υποσχέσεις για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά της 13ης σύνταξης, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η μη περικοπή συντάξεων και τόσα άλλα. Αντιθέτως, έτοιμη είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα (ομαδικές απολύσεις, μείωση κατώτατου μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.α.).

Η σημερινή πολιτική του Υπουργείου είναι υποταγμένη στις μνημονιακές πολιτικές. Είναι χειριστές και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού η αναγκαστική πολιτική τους οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Η δήθεν ασφαλιστική τους μεταρρύθμιση οδηγεί τις συντάξεις σε επιδόματα πείνας και στη  δημιουργία ενός υδροκέφαλου ΕΦΚΑ με αμφίβολο μέλλον. Αλήθεια δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις όσων εργαζομένων βγαίνουν στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου;  Ενώ η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, εξακολουθούν παρ’ όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις τους να σχεδιάζουν και να υλοποιούν  προγράμματα προώθησης της απασχόλησης τύπου stage, μιας και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας) με την εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.  

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι 

Για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι η πολιτική στόχευση της αλλαγής του Οργανισμού του Υπουργείου μας, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανόρθωση των αστοχιών του ΠΔ 113/2014 (Επαναλειτουργία περιφερειακών Διευθύνσεων και Τμημάτων ΣΕΠΕ, όπως Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο κ.α, επαναφορά της Γενικής Δ/νσης Συνθηκών Εργασίας και των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης στο Υπουργείο μας, ένταξη των αυτοτελών Τμημάτων στις Γενικές Δ/νσεις κ.α.), την αύξηση των οργανικών θέσεων και την άμεση πλήρωσή τους μέσω νέων προσλήψεων, τη μείωση των Υπουργών και Γενικών Γραμματέων, μετακλητών υπαλλήλων και πολιτικών γραφείων, τη διάκριση της λειτουργίας, των αρμοδιοτήτων και του ρόλου των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι

Γνωρίζοντας καλά το βάρος και το έργο που επιτελείτε καθημερινά ως Επιθεωρητές Εργασίας και ως Εργαζόμενοι στο πολύπαθο αυτό Υπουργείο, στην εποχή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της υπερβολικής ευελιξίας και της ανομίας, της φτώχειας, της ανεργίας, της έλλειψης κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, των «βασικών συντάξεων», ζητούμε για μια ακόμη φορά οι σχεδιαζόμενες πολιτικές να στοχεύουν και να οδηγούν στην ουσιαστική εκπλήρωση των σκοπών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, μακριά από λογικές και εμμονές κομματικοκρατικού παρεμβατισμού και μνημονιακών σχεδιασμών.

Αγωνιζόμαστε για ένα Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο και τις ανάγκες του για αξιοπρεπή διαβίωση.

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι

Η σημερινή πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας αφού ενισχύει την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών, την πολυνομία και την μνημονιακή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια κυβέρνησης, υπάρχει, αδυναμία άσκησης αποτελεσματικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, έλλειψη σχεδίων και προγραμματισμού, ελλιπής συνεργασία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας που δεν αξιοποιεί την πλούσια εμπειρία των υπηρεσιακών στελεχών, καθώς και μια ιδεοληπτική εμμονή μετάλλαξης του Σ.ΕΠ.Ε. από κύριο και δυναμικό φορέα προώθησης των εργασιακών σχέσεων και εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας στον κατεξοχήν μηχανισμό πάταξης της αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής με ένα αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας νομικό οπλοστάσιο. 

Διαχρονικά είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων. Ουδέποτε είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις και σχεδιασμούς βελτίωσης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη για τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας. Ουδέποτε αρνηθήκαμε την επέλευση οργανωτικών και λειτουργικών μεταβολών που συνδέονται με τη ραγδαία εισαγωγή  Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διοικητική διαδικασία.

Όμως, από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων πληροφοριακών συστημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. και μάλιστα υπό την άνευ προηγουμένου ασφυκτική και αδικαιολόγητα κυνική και αυταρχική πίεση της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας, φαίνεται ότι η πολυπόθητη απλούστευση των διοικητικών και ελεγκτικών διαδικασιών του Σ.ΕΠ.Ε. μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και του Συστήματος Οδικών Μεταφορών, σχεδιάστηκε για να αποτύχει.

Αναμφίβολα πρόκειται για ελλιπή, δύσκαμπτα, δύσχρηστα, σύνθετα, πολύπλοκα και με σημαντικά τεχνικά προβλήματα Πληροφοριακά Συστήματα, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ., όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και των πολιτών, αλλά απεναντίας, στη σημερινή πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θέτουν σημαντικά εμπόδια και περιορισμούς στο δύσκολο έργο του Σ.ΕΠ.Ε.,  αποδυναμώνουν την αποστολή του και την κοινωνική του χρησιμότητα και βάζουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του συστήματος προστασίας, προάσπισης και προαγωγής των εργασιακών σχέσεων.

Ζητούμε άμεσα από την πολιτική ηγεσία, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαλειφτούν οι στρεβλώσεις και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και η εφαρμοστικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ) και του Συστήματος Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (ΣΕΟΜ) δίνοντας παράλληλα την αναγκαία πίστωση χρόνου στην εφαρμογή τους, κατ’ απαίτηση των συναδέλφων Επιθεωρητών Εργασίας.

Πιστεύοντας απόλυτα στην προοπτική του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες στη πρώτη γραμμή του αγώνα, σε κάθε δράση και κινητοποίηση για την προάσπιση των συλλογικών μας συμφερόντων.

 

Γραμματεία ΠΑΣΚ

Υπαλλήλων Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης