Το Δ.Σ. της Ο.Σ.ΥΠ.Ε., στα πλαίσια της διαβούλευσης για την ανασυκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της υποβολής προτάσεων από τους όλους τους υπαλληλους, η οποία ζητήθηκε με το με αριθμ. πρωτ. 24687/24-11-2009 έγγραφο του Σ.ΕΠ.Ε., κατέθεσε στις 31-12-2009, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τα παρακάτω:
Η εκφρασμένη κυβερνητική πρόθεση για ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Επιθεώρησης Εργασίας είναι πολύ θετικό βήμα στην προσπάθεια για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών από το Υπουργείο μας προς τους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει την ανάγκη για αυτήν την αναβάθμιση στην παρούσα οικονομική συγκυρία καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς στην αγορά εργασίας, και σας γνωρίζει την απόφασή του για ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης.
Σε απάντηση λοιπόν του παραπάνω σχετικού εγγράφου, που αφορά τον εντοπισμό προβλημάτων και δυσλειτουργιών και την πρόταση λύσεων για την οργάνωση και τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), σας γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. πραγματοποίησε κοινή σύσκεψη με τα Δ.Σ. των συλλόγων μελλών της (Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και Σύλλογο Επιθεωρητών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου) στις 16-12-09, στην οποία συζητήθηκε το ανωτέρω θέμα, και κατά πλειοψηφία διαμορφώθηκαν οι παρακάτω θέσεις:
-
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επιβάλλεται να είναι αλληλένδετο, αλληλέγγυο και εναρμονισμένο με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας διότι οι μεν υπηρεσίες του Υπουργείου χαράσσουν πολιτική για τα εργασιακά θέματα και νομοθετούν, η δε Επιθεώρηση Εργασίας υποβοηθά τον Υπουργό Εργασίας στη χάραξη αυτής της πολιτικής, υποδεικνύοντας θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ενημερώνοντάς τον για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των εργασιακών νομοθετημάτων στους χώρους εργασίας. Η σχέση αυτή, ανάμεσα σε Κεντρική Υπηρεσία και Σ.ΕΠ.Ε., πρέπει να ενισχυθεί και να καθοριστεί μέσα από σύγχρονες, ευέλικτες και μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
-
Η σημερινή μορφή του Σ.ΕΠ.Ε., Ειδική Γραμματεία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εργασίας, εξασφαλίζει τη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και παράλληλα προσδίδει στο Σ.ΕΠ.Ε. την απαραίτητη επιχειρησιακή ευελιξία.
-
Μέρος των οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων του Σ.ΕΠ.Ε είναι κοινά με αντίστοιχα προβλήματα και αδυναμίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου μας και κατά συνέπεια αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Σ.ΕΠ.Ε. συνεπάγεται και αντίστοιχες αλλαγές στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
-
Η σημαντικότερη έλλειψη που παρουσιάζεται είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης τόσο των υπηρεσιών Υπουργείου όσο και του Σ.ΕΠ.Ε. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε έλλειμμα επικοινωνίας και εναρμόνισης των υπηρεσιών καθώς δεν υπάρχει κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με το σύνολο των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και των θέσεων που έχει λάβει διαχρονικά το Υπουργείο μας πάνω σε αυτές.
-
Παράλληλα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι επιφορτισμένες με πλήθος εργασιών εσωτερικής φύσεως οι οποίες στερούν πολύτιμο χρόνο από την άσκηση του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας. Η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η ηλεκτρονική υποβολή καταστάσεων προσωπικού και άλλων εγγράφων, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και η σύνδεση με το διαδίκτυο θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να υπάρχει δυνατότητα για ουσιαστικό ελεγκτικό έργο.
-
Σημαντικό μέρος των προβλημάτων λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη προσωπικού και στην έλλειψη οικονομικών πόρων. Σήμερα το Σ.ΕΠ.Ε. λειτουργεί έχοντας μειώσει τα έξοδά του και το μόνιμο προσωπικό του σε ανελαστικό επίπεδο.
-
Στην πορεία της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο που αφορά το Σ.ΕΠ.Ε. θα καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για όλα τα επιμέρους θέματα, όσον αφορά τη διάρθρωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του.
-
Παράλληλα σας γνωρίζουμε ότι στην Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του Σ.ΕΠ.Ε. θα συμμετέχουν ως εκπρόσωποι της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. η Πρόεδρος κα Τσακνιά Ιωάννα, ο Αντιπρόεδρος κ. Ζαχαράκης Χρήστος και το μέλος Δ.Σ. κα Κούρεντα Ελευθερία.