Ανακοίνωση 22-09-2014 για την αξιολόγηση και το ΠΔ οργανόγραμμα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                                                                                                                         Αθήνα,   22.09.2014

Σταδίου 29, Τ.Κ. 10110

Τηλ.:210 3368146                               

Φαξ:210 3368147                           

Email:   [email protected]

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

          Συνάδελφοι,

 

       Αναφορικά με το μείζον θέμα της «αξιολόγησης» και μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κήρυξε νέα Απεργία – Αποχή. Οι νέες απειλές και οι εκβιασμοί απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ που απροκάλυπτα επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο ΔΕΝ πρόκειται ΚΑΙ ΠΑΛΙ να γίνουν αποδεκτοί από κανέναν μας. Τα Δευτεροβάθμια πλέον Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, προχωρούν η μία μετά την άλλη στην ΚΑΛΥΨΗ των μελών τους, με την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από πλευράς τους. Η Ομοσπονδία μας (ΟΣΥΠΕ)  εντός της ημέρας θα επιδώσει το σχετικό εξώδικο στον Υπουργό Εργασίας  και τον ομόλογο του στο ΥΔΜΗΔ. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε στο Σύλλογο μας ότι και οι 7 προσφυγές εναντίον των αντίστοιχων Διοικητικών Πράξεων των Γεν. Δ/ντων και του Προέδρου του Μετοχικού Ταμείου έχουν συνταχθεί και είναι έτοιμες προς κατάθεση (θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ΟΣΥΠΕ).

    Αναφορικά με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 113 (ΦΕΚ 180/29.8.2014) και επειδή ο Σύλλογός μας δέχτηκε δικαιολογημένα σκληρή κριτική και εύλογα ερωτήματα από συναδέλφους, για λάθη και παραλήψεις σ αυτόν το νέο Οργανισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε ορισμένα καίρια ερωτήματά τους, εκ των οποίων για κάποια και μετά από παρεμβάσεις του Συλλόγου, έχουν δρομολογηθεί διορθώσεις, για δε κάποια άλλα ακόμη αναζητούνται απαντήσεις! 

        Ξεκαθαρίζουμε ότι ο δυσλειτουργικός, συρρικνωμένος και ατελής νέος Οργανισμός είναι προϊόν μίας προαποφασισμένης διαδικασίας «κεκλεισμένων θυρών» και ουδέποτε είχαμε ενημέρωση του περιεχομένου του ή μας τέθηκε υπόψη κάποιο ολοκληρωμένο προσχέδιο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε σε όλους και αυτό καταδεικνύεται από τα κείμενά μας (σχετική ανακοίνωση στις 4/4/2014) ότι πάντα επιζητούσαμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη η οποία βέβαια είναι και το ζητούμενο, κυρίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η πατρίδα μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε σε όλους ότι ποτέ δε γίναμε το δεξί χέρι της πολιτικής εξουσίας διορίζοντας Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων με τη μέθοδο των αναθέσεων, αλλά αντίθετα, «πιέζαμε» προκειμένου να λειτουργούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ώστε να γίνονται οι κρίσεις.

Αποτελεί τιμή για το Σύλλογό μας ότι είμαστε μια από τις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου που οι συνάδελφοι έχουν επιλεγεί ως Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3839/2010 όπως ισχύει. Έτσι τα ερωτήματα έχουν ως εξής:

 

         1. Άραγε με ποια λογική στον ίδιο Οργανισμό σε άλλες οργανικές μονάδες προβλέπεται η προοπτική εξέλιξης στις κατηγορίες ΤΕ στην Κεντρική Υπηρεσία απαγορεύεται;

        → ΔΕΝ υπάρχει λογική. Με  παρεμβάσεις υπογράφτηκε ήδη από τον Υπουργό τροποποιητική διάταξη στο Π.Δ. όπου προβλέπονται 17 θέσεις ΤΕ στην Κεντρική Υπηρεσία.

          2. Γιατί αποκλείονται παντελώς οι συνάδελφοι ΔΕ από οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης στην Κεντρική Υπηρεσία;  Άραγε γιατί ο πρόσφατος Νόμος του ΥΔΜΗΔ επιτρέπει την εξέλιξη σε όλες τις κατηγορίες και στον Οργανισμό του Υπουργείου μας αυτό επιτρέπεται κατά το δοκούν; Τι ακολουθήθηκε στους Οργανισμούς άλλων Υπουργείων;

        → ΔΕΝ υπάρχει λογική. Με  παρεμβάσεις υπογράφτηκε ήδη από τον Υπουργό τροποποιητική διάταξη στο Π.Δ. όπου προβλέπονται 10 θέσεις ΔΕ στην Κεντρική Υπηρεσία.

           3. Είναι δυνατόν μετά την έκδοση και την εφαρμογή του Π.Δ. και τη δημιουργία πλέον μίας Διεύθυνσης Διοίκησης, να διενεργούνται εκλογές για την ανάδειξη μελών Υπηρεσιακού Συμβουλίου από δύο Δ/νσεις Διοικητικού  για τη συγκρότηση δύο Υπηρεσιακών Συμβουλίων;

         →  Η Διοίκηση αντιλήφθηκε το «παράδοξο» του θέματος και ματαίωσε την επιλογή Εφορευτικών Επιτροπών για τη διεξαγωγή των εκλογών του  Νοεμβρίου 2014 και υπέβαλλε σχετικό ερώτημα στο ΥΔΜΗΔ.

        4.  Είναι θεμιτό υπάλληλοι συγκεκριμένων – εξειδικευμένων κλάδων με αυξημένα τυπικά προσόντα να κρίνονται μόνο για μία συγκεκριμένη Δ/νση και δύο συγκεκριμένα Τμήματα;

        5. Ποιά ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι την εφαρμογή του Οργανισμού και πως θα τοποθετηθούν οι Προϊστάμενοι;

        →   Η Διοίκηση ισχυρίζεται ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος 4275/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 5 . Ωστόσο, μένει να το ακούσουμε και από την Πολιτική Ηγεσία και τελικώς να το δούμε κιόλας ???
 

        Στα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και αρκετά ακόμη που έπονται, είμαστε σίγουροι ότι η Πολιτική Ηγεσία (ΥΠΟΥΡΓΟΣ) θα δώσει τις απαντήσεις εκείνες που διασφαλίζουν ΙΣΟΤΙΜΑ και ΝΟΜΙΜΑ την υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των συναδέλφων και βεβαίως θα προσκαλέσει και θα ακούσει όλα τα νομίμως εκλεγμένα συλλογικά-συνδικαλιστικά θεσμικά όργανα, έστω και ετεροχρονισμένα. Αναμένουμε…

         Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε για μια ακόμα φόρα, ότι η εξέλιξη των συναδέλφων πρέπει ΝΑ είναι συνάρτηση των τυπικών τους προσόντων και της ποιοτικής προσφοράς τους στην Υπηρεσία και ΟΧΙ προϊόν συναλλαγής και σκοπιμοτήτων.

 

      Τέλος, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                               Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

              ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                                                                                             ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟY

 

 

        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Υπουργός κ. Βρούτση Ιωάννη.
  2. Υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου Βασίλειο.
  3. Υφυπουργό κ. Μπέζα Αντώνιο.
  4. Υφυπουργό κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη.
  5. Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκκόρη Παναγιώτη.
  6. Γενική Γραμματέα Εργασίας κ. Στρατινάκη Άννα.
  7. Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε. κ. Πανταζή Κ.
  8. Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

 

.