ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΓΚΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΘΗΝΑ 15.10.2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Σταδίου 29, Τ.Κ. 10110

Τηλ.:210 3368146                               

Φαξ:210 3368147                           

 

 

ΑΘΗΝΑ, 15 / 10 /2015

 

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για άλλη μια φορά, προς διάψευση των προσδοκιών μας από μία προοδευτική κυβέρνηση και στο βωμό των δημοσιονομικών προσαρμογών, μπαίνει στο στόχαστρο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα καθώς η νέα κυβέρνηση κινείται μόνο προς την κατεύθυνση υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους με την απομείωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το νέο τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι σχεδόν το 1/3 της δημοσιονομικής εξοικονόμησης για το 2016 θα προέλθει από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα πέντε τελευταία χρόνια με έξι διαφορετικούς νόμους (3845/2010, 3847/2010, 3863/2010, 3986/11, 4051/12 και 4093/12) οι συνταξιούχοι είδαν να μειώνεται η σύνταξή τους από 14,3% οι χαμηλότερες (κατάργηση δώρων και επιδόματος άδειας) έως και 48% ανάλογα με το ύψος τους. Παράλληλα, επιβλήθηκε και η αύξηση της εισφοράς ασθενείας από 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στην επικουρική (από την 1η Ιουλίου) σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

Ειδικότερα, η μνημονιακή δέσμευση για την εξοικονόμηση πόρων από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αφού πρώτα εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του 2015. Εκτιμούμε ότι, για τα ποσά αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ισοδύναμα και θα γίνει περικοπή συντάξεων με μεσοσταθμικό ποσοστό περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

Με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προκύψουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις) από το 2016, ενώ θα υπάρξει και ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού τους βίου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και όσοι έχουν πάρει από το Δημόσιο πρόωρη-μειωμένη σύνταξη θα πληρώσουν το πρώτο κύμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται άμεσα, θα υπάρξουν:

  • Δυσμενείς συνέπειες λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19-8-2015 και μετά.
  • Δυσμενείς συνέπειες σε όσους η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη λόγω πρόωρης αποχώρησης, αφού το ποσό της μειωμένης αυτής σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% ως τη συμπλήρωση τού κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση της διάταξης περί μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ.
  • Κατάργηση της διάταξης περί επαναχορήγησης της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Διαπιστώνουμε και έχουμε διαχρονικά υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους προς όλες ανεξαιρέτως τις Πολιτικές Ηγεσίες, τις βαρύτατες συνέπειες της διαχρονικά επαναλαμβανόμενης ασκούμενης αντιασφαλιστικής πολιτικής σε όφελος του Κεφαλαίου, σε Ασφαλισμένους και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι συνέπειες αυτές για Ασφαλισμένους και Ταμεία θα γίνουν εφιαλτικότερες με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, που με τη σειρά του και με πρόσχημα τον περιορισμό των ελλειμμάτων που δημιούργησαν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές θα σηματοδοτήσει νέες δραματικές μειώσεις σε συντάξεις, δαπάνες και παροχές.

Διαπιστώνουμε και καταγγέλουμε ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε συντηρητικό σύστημα οιονεί κεφαλαιοποίησης βασιζόμενο σε πόρους που δεν υπάρχουν.

  • Διεκδικούμε τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους και την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
  • Διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
  • Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.
  • Δε δεχόμαστε την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ενιαιοποιημένη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
  • Δε δεχόμαστε να μπει ταφόπλακα στο κράτος πρόνοιας.

Αναρωτιόμαστε γιατί η Επιτροπή των Σοφών αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες θυσιάζει την επιστημονικότητά της, χειριζόμενη τις τύχες του ασφαλιστικού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δέχεται δε να  αποτελεί άλλοθι στις ήδη ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Αναρωτιόμαστε πως η προοδευτική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνει την ευθύνη, αντιτιθέμενη στην ίδια της την πολιτική ταυτότητα, να γίνει τελικά ο εκτελε-στής θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον κοινό αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

.