ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ ΓΙΑ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΑΘΗΝΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Μέλος ΑΔΕΔΥ

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr

 

                                                                        Αθήνα 19 Ιουνίου 2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανάλγητη και απάνθρωπη πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά με την αγριότητα των διατάξεων του νέου Μνημονίου – Ν. 4472/2017 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», με βάση τον οποίο, αυξάνεται δραματικά η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών, συνταξιούχων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μειώνονται για άλλη μια φορά οι συντάξιμες αποδοχές, περιορίζονται κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, απελευθερώνονται στην ουσία οι ομαδικές απολύσεις και προωθείται η πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, η διαρκή σκληρή λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Με το νέο μνημόνιο, από 1.1.2019 καταργείται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και καταργούνται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις στις συντάξεις λόγω συζύγου και τέκνων. Επιταχύνονται και απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις, καθόσον δεν υφίσταται προέγκριση της Διοίκησης αλλά μόνο γνωμοδότηση του ΑΣΕ σχετικά με την τήρηση των τυπικών προϋποθέσεων της ενημέρωσης και διαβούλευσης, όπου σε κάθε περίπτωση, οι απολύσεις ισχύουν εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση του πρακτικού διαβούλευσης στο ΑΣΕ!!!. Επίσης,  η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην προ μνημονίων εποχή (συρροή, επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ/ΔΑ), παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ διευκολύνεται μέσω άρθρου του Αστικού Κώδικα η ανταπεργία (lock-out) του εργοδότη. Τέλος, απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, πράγμα  που συνεπάγεται εντατικοποίηση της εργασίας των εμποροϋπαλλήλων χωρίς αμοιβή και διάλυση των δικαιωμάτων τους, καθόσον στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων όπου ο εργαζόμενος υποκύπτει στη βία της ατομικότητας των εργοδοτών,  είναι παντελώς ανύπαρκτες οι πολιτικές συγκράτησης και περιορισμού της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Και δεν είναι μόνον αυτό.

Mέσα σε λίγες μόνο μέρες από την ψήφιση του 4ου μνημονίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε επειγόντως την Παρασκευή 9/6/2017 στη Βουλή και ψήφισε μια σειρά νέων σκληρών μέτρων σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, με τροπολογία σε μια σύμβαση για τα ψάρια.  Αναστέλλει μέχρι και το 2022 κάθε αύξηση στις συντάξεις, «παγώνει» για έξι χρόνια τις συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό τους και τις νέες μειώσεις, υφαρπάζει περίπου άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους (επιπλέον των 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019), παραπέμπει στο αόριστο μέλλον την επαναφορά της κανονικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, φέρνει  όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο επιβολής από το 2019 και όχι το 2020, τη μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να υφαρπάξουν άλλα 1.920 δισ. ευρώ από τους φορολογουμένους.

  Από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι η συνεχής απαξίωση και εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η εφαρμογή βάναυσων μέτρων και αντικοινωνικών πολιτικών θα είναι αδιάκοπη και μακρόχρονη.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα για μια δήθεν επιτυχημένη διαπραγμάτευση, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και πρωτοφανείς δεσμεύσεις για πλεονάσματα 2-2,4% μέχρι το 2060, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά, τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης,  την παρακμή και φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος και τις επιδιώξεις του να εξυπηρετήσει συμφέροντα ασυμβίβαστα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να κινηθούμε ενωμένοι και να αντιταχθούμε σθεναρά με όλες μας τις δυνάμεις και αγώνες για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών. Να μετέχουμε μαζικά και δυναμικά σε κάθε αγωνιστική παρέμβαση και δράση ολόκληρο το επόμενο διάστημα για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και γεγονότα ανατροπής αυτών των πολιτικών.

 Να αγωνισθούμε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου μας μας προς τους πολίτες,  για ένα Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο και τις ανάγκες του για αξιοπρεπή διαβίωση.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ