ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΘΗΝΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Μέλος ΑΔΕΔΥ

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr

                                                                        Αθήνα 7 Μαρτίου 2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ομοσπονδία μας, ακολουθώντας τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων – Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις και προτάσεις της για τον Οργανισμό και τα προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών μας, οι οποίες και αποτυπώνονται και στο σχετικό Ψήφισμα του Έκτακτου Συνεδρίου της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. της  9ης και 10ης Νοεμβρίου 2016, το οποίο έχει κοινοποιηθεί εγκαίρως στην Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Όπως είχαμε ανακοινώσει, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε συναντηθεί με την  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, με σκοπό την ενημέρωση του συλλογικού μας οργάνου από την Πολιτική Ηγεσία για τα ζητήματα του Υπουργείου μας και για την επιδιωκόμενη δομική αναδιοργάνωση. Η Υπουργός μάλιστα,  είχε δεσμευτεί να μας επιδώσει έως την 20.01.2017 το σχέδιο του νέου οργανογράμματος, χωρίς ωστόσο να τηρήσει τη συγκεκριμένη δέσμευσή της.

Ευθύς εξαρχής είχαμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη τις εύλογες αμφιβολίες μας και ερωτηματικά για τη σοβαρότητα του σχετικού εγχειρήματος, καθόσον αφενός οι εργασίες της ειδικής ομάδας εργασίας για την επαναξιολόγηση των υφιστάμενων δομών στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποί μας -κατ’ επιλογή της πολιτικής ηγεσίας-  είχαν παγώσει από τον Ιούλιο 2016 και αφετέρου στη διαδικασία κατάρτισης του νέου Οργανογράμματος δεν συμμετείχαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας.

Δυστυχώς, οι επιφυλάξεις μας επί της ακολουθούμενης διαδικασίας και σοβαρότητας του εγχειρήματος αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης των δομών μας επιβεβαιώθηκαν. Από την μία πλευρά δημοσιεύματα στον Τύπο εμφανίζουν το Υπουργείο μας να έχει αποστείλει ήδη Οργανόγραμμα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (κάτι που ενώ ζητήσαμε από το Γενικό Γραμματέα κ. Νεφελούδη δεν τα έχει διαψεύσει με Δελτίο Τύπου). Από την άλλη,  επιχειρείται από την Πολιτική μας Ηγεσία να μας αιφνιδιάσει  και με συνοπτικές διαδικασίες και ακραία προχειρότητα να “περάσει” την αναμόρφωση του Οργανισμού του Υπουργείου μας.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι:

α) Mόλις την Τρίτη 28.02.2017 παρουσιάστηκε ενώπιον της σχετικής ομάδας εργασίας από το Γενικό Γραμματέα κ. Α. Νεφελούδη, σχέδιο διαγράμματος με “κουτάκια”, αντί για αναλυτικό Οργανισμό με απεικόνιση των αρμοδιοτήτων των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

β) μόλις την Πέμπτη 2.3.2017 αναρτήθηκαν  στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα εσωτερικής διαβούλευσης, τα διαγράμματα του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε.,

γ)  η Πολιτική μας Ηγεσία ζήτησε από όλους μας μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα, μέχρι την Παρασκευή 3.3.2017, να αποστείλουμε τις προτάσεις μας και τις παρατηρήσεις μας;

Η απαξίωση, η προχειρότητα και ο ευτελισμός της διαδικασίας αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι ενώ ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε.  κάλεσε την Τετάρτη 1.3.2017 Διευθυντές του Σ.ΕΠ.Ε. να υποβάλλουν προτάσεις επί του Οργανογράμματος, την ίδια μέρα το απόγευμα δόθηκε εντολή να αναρτηθεί στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα το Σχέδιο Οργανογράμματος που ήδη είχε επεξεργαστεί.    

Θεωρούμε την όλη διαδικασία που ακολουθείται από την Πολιτική μας Ηγεσία προσχηματική, με προφανή  απώτερο σκοπό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την εξασφάλιση της σιωπηρής συναίνεσης μας και τελικά την επίσπευση ψήφισης του Οργανισμού χωρίς ουσιαστικά να λάβει υπόψη τις θέσεις και προτάσεις μας και χωρίς καν σχετικό Πόρισμα της αρμόδιας ειδικής ομάδας εργασίας. 

Ζητούμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας να αναλάβει τις ευθύνες της, για τις όποιες αστοχίες της και κινδύνους που εγκυμονεί η προχειρότητα των σχετικών διαδικασιών.

Επαναλαμβάνουμε ότι στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του Οργανισμού του Υπουργείου μας θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη οι  αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων και να εξασφαλιστεί  η  ισόρροπη δομική αναδιάρθρωση με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών μας και τη διαφύλαξη του ενιαίου του Υπουργείου μας, με τους πυλώνες της Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ