ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ – ΑΘΗΝΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

 

           

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Μέλος Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: rg.pkapy@epyso, website: www.osype.gr

 

Αθήνα 31 Οκτωβρίου 2016

                                                                         

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 13:00΄ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. και των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Οργάνωση Έκτακτου Συνεδρίου της Ο.Σ.ΥΠ.Ε.
  2. Προετοιμασία συνάντησης της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. με κλιμάκιο εκπροσώπων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Αποφασίστηκε ομόφωνα  να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, καθόσον κρίθηκε επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την αξιολόγηση των δομών του Υπουργείου μας, τα ζητήματα αναδιοργάνωσης και οι εξελίξεις στη διαδικασία αναμόρφωσης του Οργανισμού, και τη διαμόρφωση των θέσεών μας για τις εργασιακές σχέσεις.

Επιπλέον, στο Συνέδριο θα διαμορφωθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης της ΟΣΥΠΕ, καθώς επίσης θα συζητηθεί και αποφασιστεί ο τρόπος ορισμού των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας σε συλλογικά όργανα και ομάδες εργασίας.

Το έκτακτο συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2016, με έναρξη των εργασιών ώρα 09.00΄, στη μεγάλη αίθουσα του 4ου ορόφου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι της ΟΣΥΠΕ από τα τρία πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της, και οι εργασίες του θα είναι ανοικτές για να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συνάδελφοι.

Επίσης, έγινε συζήτηση επί Σχεδίου Επιστολής – Ανακοίνωσης για τις τελευταίες οργανωτικές αλλαγές στο Υπουργείο (σύσταση νέων Ειδικών Γραμματειών, στελέχωση Επιτελικών Δομών ΕΣΠΑ κ.α.).

Πέραν των ανωτέρω, στα πλαίσια του προγράμματος τεχνικής βοήθειας της Δ.Ο.Ε. για τη Διοίκηση της Εργασίας, αποφασίστηκε και την Τετάρτη 26.10.2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. συναντήθηκε με την κ. Bente Sorensen, διεθνή σύμβουλο που συμμετέχει στην ομάδα της σχετικής αποστολής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ομοσπονδία μας, αφού αναφέρθηκε, στις αντιεργατικές μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας, περιόρισαν ατομικά, κοινωνικά και συλλογικά δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων, στη σημαντική μείωση των οργανικών μονάδων του Υπουργείου μας (40,8% στην Κεντρική Υπηρεσία και 24% στο Σ.ΕΠ.Ε.) ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών περιορισμών, και στο έλλειμμα πολιτικού οράματος για το Υπουργείο μας, παρουσίασε τις θέσεις της και τους άξονες προτεραιότητας αναφορικά με το σχεδιασμό της νέας οργανωτικής δομής του Υπουργείου μας. Τονίστηκαν μεταξύ άλλων, το ΕΝΙΑΙΟ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. με την υφιστάμενή του οργανωτική και λειτουργική μορφή, η αναγκαιότητα ένταξης των νέων Ειδικών Γραμματειών που συστήθηκαν με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον Οργανισμό του Υπουργείου, η άμεση ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών μας σε ανθρώπινο δυναμικό, η πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, η αναβίωση εκείνων των Υπηρεσιών μας που λειτουργούσαν πριν την κατάργησή τους με το νέο Οργανισμό (Π.Δ. 113/2014) και η λειτουργία των οποίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών (π.χ. Περ/κή Δ/νση Β. Αιγαίου, τα Τμήματα Λευκάδας, Ηγουμενίτσας κ.α.), η ενδυνάμωση και ενίσχυση των οργανικών μονάδων της ΓΓΚΑ λόγω επιτακτικών αναγκών που δημιούργησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα και ο ΕΦΚΑ κ.α.. Έχοντας ως στόχο και απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών μας, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της διαρκούς επιμόρφωσής του στα ζητήματα εργασιακών σχέσεων, εφαρμογής εργατικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, για αποτελεσματικότερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, προτείναμε τη δημιουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ εντός της οργανωτικής δομής του Υπουργείου μας, όπου θα υλοποιεί με ευελιξία και ταχύτητα προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του εργασιακού και κοινωνικοασφαλιστικού περιβάλλοντος. Προτείναμε επιπλέον τη σύσταση εντός του Υπουργείου μας, μιας Ειδικής Υπηρεσίας – οργανωτικής μονάδας δημιουργίας και ενημέρωσης βάσης δεδομένων και πληροφοριών εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (ελλείψει κωδικοποίησης). Αναφερθήκαμε επίσης στην ανεπάρκεια υλικοτεχνικών μέσων και οικονομικών πόρων (περιορισμένες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση και δαπάνες κίνησης κ.α) που θέτουν σημαντικά εμπόδια και περιορισμούς στο έργο των Υπηρεσιών μας. Έπειτα από αυτή την πρώτη διερευνητική επαφή,  η Ομοσπονδία μας επιφυλάσσεται  να αποτυπώσει και να καταθέσει και εγγράφως τις θέσεις της στην Ομάδα Αποστολής για τη Διοίκηση της Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.   

Τέλος, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι την Παρασκευή 7.10.2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Θ. Φωτίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Υπουργού σε συνέχεια των γνωστών δηλώσεών της ότι «δεν κάνουμε τίποτα οι δημόσιοι υπάλληλοι στα Υπουργεία και ότι στο Υπουργείο μας που μας ξέρει έναν – έναν, το 15% δουλεύουμε και οι υπόλοιποι την υπονομεύουμε» και της αντίδρασής μας που κορυφώθηκε με τη στάση εργασίας και συγκέντρωσή μας την Τετάρτη 28.09.2016. Η Υπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν μας έπεισε με τους ισχυρισμούς της, τόσο για τις συγκεκριμένες απίστευτα προκλητικές δημόσιες δηλώσεις της που εκτρέφουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, όσο και για την αναγκαιότητα σύστασης των δυο (2) νέων Ειδικών Γραμματειών που κρίνουμε ότι δημιουργήθηκαν εκτός της διαδικασίας του Οργανισμού προς εξυπηρέτηση κομματικών και μόνο σκοπιμοτήτων και τακτοποίηση ημετέρων.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ